Wielka Sobota
województwo śląskie, małopolskie
Opis
Wielka Sobota, dzień błogosławieństw, kończy Triduum Paschalne. W przeddzień Wielkanocy w kościele święci się pokarmy, wodę, ciernie i ogień. Wśród pokarmów niesionych w koszach nie może zabraknąć barwnie zdobionych jaj, zwanych pisankami, kraszankami. Symbolu życia, siły, miłości i płodności. Święci się mięsa i wędliny, chleb i sól, chrzan, ciasta i masło. Do końca XVIII wieku święcono wszystkie potrawy które miały się znaleźć na wielkanocnym stole, toteż kosze były bardzo okazałe. Dziś symbolicznie rozpoczynamy śniadanie od dzielenia się święconką.
Wieczorami święci się ogień. Od krzesiwa, które symbolizuje Jezusa - kamień węgielny, kapłan zapala się paschał, grubą świecę, a od niej mniejsze świece z którymi wierni wędrują do domów. Kapłan odmawia też modlitwę nad kadziami z wodą, której wierni mogą zaczerpnąć i zabrać ze sobą. Kropiono nią domostwa w celu ochrony przed złem. Ogień przyniesiony z kościoła rozjaśniał wszystkie izby w domu, rozpalano nim tez pod piecem kuchennym. Dymiące cierniowe gałązki służyły do okadzania domu i budynków gospodarczych. Resztę cierni rozsypywano na polu i wokół domu. Wszystkie te obrzędy miały chronić domowników i sprowadzić błogosławieństwo oraz urodzaj.
Na podstawie
"Polskie obrzędy i zwyczaje doroczne"- Barbara Ogrodowska - Wydawnictwo Muza SA (seria "Ocalić od zapomnienia")
Tagi
Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielkanoc, Lany Poniedziałek, Triduum Paschalne